Ny bok: Kvinnenes by. En feministisk guide til Oslo

Bokas forfattere; Marta Breen, Helene Uri Og Hilde Østby er kjente forfattere som alle har tydelige feministiske stemmer.

I Kvinnenes by en feministisk guide til Oslo kan du lære om de kvinnene som allerede har fått gater oppkalt etter seg. For hvem var egentlig Anna Pleym på Stovner? Eller Erika Nissen på Torshov? Og hvorfor har det unorske navnet Ruth Reeses plass havnet på Grünerløkka? Oslo er en by i forandring. Bare i løpet av det siste tiåret har en rekke nye områder, bydeler og signalbygg dukket opp. Men én ting ser ut til å holde seg stabilt - mannsdominansen. Det er fremdeles åtte ganger flere menn enn kvinner som har fått en gate oppkalt etter seg i hovedstaden, og de fleste byster og statuer forestiller menn. I tillegg har forfatterne tegnet et fiktivt kart, ett der kvinnene ikke er i mindretall: Slik kunne Oslo sett ut dersom menn ikke hadde skrevet historien og gitt gatene navn. Da ville kanskje Hegdehaugsveien hatt navn etter Amalie Skram, mens Jacob Aals gate ville blitt kaldt Ellen Gleditsch' vei. Og hver 17. mai ville vi ha sett tusener av skolebarn spasere jublende oppover Aasta Hansteens aveny opp mot Slottsplassen. Dette er en bok om hva byen har vært - og hva den kan bli.

Aftenposten hadde en dobbeltside om boka 06.03.08

SE KLIPP FRA TV2 07.03. HER!

09.03. hadde God Morgen Norge tre innslag med en guidet tur rundt i Oslo , se her, og her!

Studio 2 på NRK P2 lagde en miniserie om boka, hør den her, her og her!

Marta Breen (t.v.), Helene Uri (t.h.) og jeg ved en byste av Sigrid Undset på Tveita. FOTO: Marte Christensen, TV"2

Personlig og skjerpet om kreativitet, skriver Dagsavisen

Kjetil Røed har anmeldt Kreativitet for Dagsavisen og skriver begeistret: “Hilde Østby forener form og innhold på gripende og innsiktsfullt vis i sin undersøkelse av kreativitetens vesen.” “Østby svinger innom de fleste fagfelt når hun skal undersøke kreativiteten og finner innsikter hos alle.”

20200629_092916.jpg

Strålende anmeldelse av Kreativitet i Morgenbladet 19.06.20

Morgenbladets anmelder, professor i idéhistorie Trond Berg Eriksen skriver om Kreativitet at den har et suverent språk og “Blandingen av medisin, litteratur, filosofi, pedogogikk og psykologi kunne likevel knapt vært bedre anrettet. Vitenskap i streng forstand er det ikke tale om her. For det Østby har på hjertet er faktisk noe bedre og mer spennende enn som så. Hun vil finne det punktet hvor tro og tanker, frihet og tilfeldighet konvergerer. Hun er ute etter å nærme seg en dekkende beskrivelse av fenomenet mennesket. Hun er en dyktig forteller og kommer et godt stykke på vei. Østbys metode praktiseres også med hell.”

Her kan du lese anmeldelsen i sin helhet.

20200619_083927.jpg

Anmeldelse i BLA, Bokvennen Litterære Avis, 22.05. 2020

“Eit kreativt overflødigheitshorn”, skriver anmelderen i BLA, “Kreativitet er i det heile ei uhyre lærerik bok. Ikkje i form av sjølvhjelp for å la kreativiteten blomstre (sjølv om ho til ein viss grad også er det), men fordi ho uredd lar tanken vandre og utforske romma som opnar seg: Ho eksemplifiserer i seg sjølv kreativitet. Metoden tillet Østby å stille dei store spørsmåla, og lesaren kan ikkje anna enn å bli med på ferda. Så sit ein plutseleg der og spør seg sjølv: Kva slags liv vil eg ha?”

Anmeldelse i BLA.jpg

Kreativitet skal oversettes til engelsk!

Da Hilde og Ylva Østby skrev boken Å dykke etter sjøhester om hukommelsen vekket den umiddelbart stor interesse ute i verden. Boken ble solgt til hele 20 land, inkludert store språkområder som Tyskland, Frankrike, Russland, Australia, Spania, USA og Canada. 

Nå er Hilde Østby igjen bokaktuell. Hun har skrevet Kreativitet. Hjernevitenskapen bak ideene og hvorfor dagdrømmerne skal redde verden. Umiddelbart etter lanseringen av den nye boken kom det bud fra Greystone Books i Canada, som ønsket å kjøpe de engelskspråklige rettighetene til Østbys bok. De mener historien er velskrevet, informativ og en meget kraftfull kombinasjon av personlig memoar og lærerik kunnskapsformidling. Forlaget er så begeistret for boken at de også har bedt om opsjon på Østbys kommende bøker for å kunne satse videre på hennes forfatterskap. -Jeg er stolt og glad over å få nå ut med et livsviktig budskap i den engelsktalende verden. Vi trenger kunnskap om kreativitetens vilkår mer enn noen sinne, når vi skal gi oss i kast med å løse globale problemer som klimakrise og pandemier, sier forfatter Hilde Østby selv om den gode nyheten.

20200601_093604.png